Het doel van dit project was het ontwikkelen van een toepassing voor het online aanvragen en uitreiken van het niet-preferentiële oorsprongscertificaat. Danzij  DigiChambers, kunnen bedrijven hun certificaten van oorsprong op afstand bestellen. Een bedrijf dient zich op het platform te registreren en de algemene voorwaarden in  te vullen. Na goedkeuring van de registratie kan het bedrijf zijn certificaataanvragen online indienen om te worden goedgekeurd door een medewerker van de Kamer van Koophandel. De DigiChambers applicatie is gebaseerd op iSigner.

 

De eerste versie dateert van 2009. Door voortdurend nieuwe functionaliteiten in te bouwen en door verregaande integratie met de ERP-systemen van de bedrijven is DigiChambers er steeds in geslaagd om toonaangevend te blijven. Een bestaande applicatie kan echter niet oneindig aangepast worden dus werd besloten om DigiChambers grondig aan te pakken en werd er opnieuw beroep gedaan op D Soft om ook deze versie te ontwikkelen.

 

"De nieuwe versie van DigiChambers is intuïtiever en gebruiksvriendelijker," zegt Christophe Coulie van de Federatie die het hele ontwikkelingstraject van nabij heeft opgevolgd. "Door een goede API willen we de communicatie met de systemen van onze klanten nog makkelijker maken en verder hebben we DigiChambers zo geconcipieerd dat nieuwe technologieën zoals blockchain kunnen worden geïntegreerd."

Doelstellingen

  • Volledige controle van het proces van begin tot eind, namelijk vanaf de registratie tot aan de aflevering van het Certificaat van Oorsprong.
  • Bescherming tegen fraude en manipulatie van de configuratie en/of de gegevens van de cliënt.
  • Benadrukking van de inhoudscontrole door de Kamer.

Hoe werkt DigiChambers?

Om goederen naar een vreemd land uit te voeren moet de exporteur beschikken over een Certificaat van Oorsprong die door de Kamer van Koophandel werd uitgegeven. Met de DigiChambers toepassing kan je online een formulier invullen met informatie over de verzender, ontvanger, land van oorsprong, de goederen, enz. Wanneer je de CO aanvraag ingevuld hebt moet het ondertekend en verstuurd worden naar de Kamer van Koophandel ter goedkeuring. Wanneer de aanvraag goedgekeurd is kan je het afdrukken en samen met de goederen verzenden.